Napój bezalkoholowy – rodzaj napoju, który nie zawiera znaczących ilości alkoholu. Alkohol w niewielkich ilościach występuje naturalnie w wielu napojach, takich jak soki owocowe, a także tworzy się w wyniku fermentacji, np. w kwasie chlebowym, należałoby jednak wypić ogromne ilości takich napoi, żeby odczuć jakiekolwiek oddziaływanie spożytego alkoholu. Według polskiego prawa napój nie jest napojem alkoholowym, gdy zawiera nie więcej niż 0,5% etanolu.
Zazwyczaj napoje dzieli się według kryterium temperatury podawania na zimne i gorące.
Napoje gorące
woda, woda mineralna
woda sodowa i wody gazowane
oranżady (słodzone napoje gazowane) i lemoniada, w tym napoje typu cola: Coca-Cola, Pepsi-Cola i inne
pasteryzowane i świeże soki owocowe i warzywne
mleko: krowie, bawole, kozie, kobyle, wielbłądzie (pite również na gorąco)
napoje mleczne fermentowane i niefermentowane: kefir, jogurt, maślanka, zsiadłe mleko
piwo bezalkoholowe zawierające nie więcej niż 0,5% alkoholu (objętościowo), piwo smakowe
podpiwek
koktajle owocowe i warzywne
kompoty
tonik
kwas chlebowy i kwas miodowy
szampan bezalkoholowy (wersja szampana przeznaczona dla osób niepełnoletnich)
wino bezalkoholowe
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach